ARTEZ vriendenprijs 2017

Interview Artez Vriendenprijs 2017

Een interview n.a.v. mijn nominatie voor de Artez VriendenPrijs 2017. Interview door Wilma Lagendijk.


Het verhaal is grappig, maar waar!
Ik wil als aanvulling op dit interview Claudia hartelijk bedanken, die tijdens het ontstaansverhaal van Londen mij fantastisch heeft begeleid en voorbereid tijdens alle stappen. Ook wil ik regisseur Hans Nieuwenhuis bedanken, die mij  op die noodlottige dag in de richting van de Guildhall School of Music & Drama stuurde! Wie weet wat de toekomst gaat brengen…

Carrièretijgertje Irene Hoogveld

Ze begon haar vooropleiding als klassiek pianiste. Ze was goed, maar miste de ‘wauw’ in wat ze deed. Ze koos er vervolgens voor om een jaar de opleiding docent muziek te volgen. Hier kreeg ze het advies klassiek zang te proberen om te helpen bij de ‘ademsteun’. Toen was het ineens raak. Het begin, zoals ze zelf zegt, van een ‘carrièretijgertje’.

Irene is zestien lentes jong wanneer ze haar gymnasiumdiploma op zak heeft. Ze ambieert een muzikale carrière, maar is nog erg jong en neemt haar tijd. Na drie jaar privélessen meldt ze zich voor een toelating bij het conservatorium in Enschede bij hoofdvak docent klassieke zang, Claudia Patacca.  Er is direct een klik, een gelukkige match.  Zij wil graag samenwerken met Claudia en Claudia wil haar. “We wilden elkaar” lacht de immer zo  serieuze Irene. “En zo is het al die jaren gebleven. Ik denk dat ik echt alles heb kunnen doen, kunnen uitproberen en ontwikkelen. Bovendien kreeg ik van Claudia enorme steun bij het netwerken. Ze heeft een hele brede kijk op zangeres zijn en solist zijn. Dat vind ik geweldig.”

Geweldig of niet, Irene moet in haar eerste jaar met de klassieke afdeling verhuizen van Enschede naar Zwolle. Claudia verhuist mee en Irene denkt: “Als het dan toch moet, dan maar helemaal.” Vanuit Doetinchem verhuist ze haar hebben en houwen naar Zwolle. Een goede beslissing want ook Zwolle blijkt een match. “Hier zijn veel voorzieningen en hele goede openbaarvervoer verbindingen. Ik had al een hele drukke agenda als dirigent en soliste en heb al die optredens met het openbaar vervoer gedaan. Ik weet dat de zondagsrust dreigt te verdwijnen, maar de rust in Zwolle is heerlijk met zo’n druk programma.”

Die drukke agenda zorgt er ook voor dat ze geregeld van rollen moet switchen. Het ene moment dirigeert ze een koor, of schittert ze in een hoofdrol en de volgende dag heeft ze les. “Dan sta ik op een podium samen met mensen van naam. Mensen van naam en ik! En dan ben ik ineens weer student. Of ga ik naar de Zumba lessen in slobbertrui en joggingbroek zonder make-up. Maar die mix van ambitie en menselijkheid die zoek ik juist op.”

Zonder make-up zie je Irene niet vaak. Ze is altijd heel verzorgd en vindt dat ook belangrijk. “Ik had niet direct dat extroverte en ‘het podium pakken’, maar in de loop der jaren heb ik dat wel ontwikkeld. Het past me wel. Ik presenteer mezelf, ik ben me bewust dat ik het product ben en ik heb er lol in.” Dat ze zichzelf goed presenteert is inmiddels bewezen. Ze is aangenomen op de prestigieuze en gerenommeerde Guildhall School of Music & Drama in Londen voor haar masterstudie.  Een school waar jaarlijks honderden zangers en zangeressen auditeren en slechts een tiental studenten aangenomen wordt.

Het ging allemaal haast als vanzelf. Irene is zich aan het oriënteren op het vervolg van haar studie wanneer iemand haar adviseert om eerst een master te doen in Engeland. “Voor opera moet je naar Londen. Ga maar een kijken op de site van Guildhall”. Onderweg naar huis in de trein gaat Irene de site bezoeken. En wat blijkt? Die dag is het de laatste dag dat je kunt aanmelden. Thuisgekomen vult ze als een speer alle applicatieformulieren in, maakt honderd pond over en belt haar moeder en Claudia. Die dames houden er bijna een hartverzakking aan over, maar een paar maand later staat Irene helemaal in haar uppie  in London, haalt de relaxt de eerste en licht gespannen de tweede ronde en komt met een toelating in de pocket naar huis. En dat voor een meisje dat de voorkeur geeft aan drama. Well done!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *