Verhalen uit het Oosten

Verhalen uit het Oosten. Het land wat vroeger door de Tubanten, Saksen en Hamelanders werd bewoond is nu een bolwerk van tegenstellingen. Van boeren-familiebedrijven tot high-tech steden; het Oosten leeft op zijn eigen tempo, met zijn unieke cultuur.

Het Oosten heeft zijn eigen charme

Het Oosten staat op eigen spoor

Met keizer, koning of landsbaron

De mensen warken immer door

Componist – Irene Hoogveld

Librettist – Irene Hoogveld

Kostuumontwerp – Martinus Johannes

Verhalen uit het Oosten is een verzameling unieke Oost-Nederlandse verhalen. Zo hoor je een ontstaansmythe van Gelderland waarin een draak, jonge ridder en schone maagd voorkomen. Je kan griezelen bij de sage van de Witte Wieven, de mistige vrouwverschijningen die zowel goed als kwaad doen. Ook hoor je een modern liefdesverhaal, half over de telefoon verteld tijdens het jaarlijkse Paasvuur: het voorjaarsevenement waarbij grote bossen hout verbrand worden. De intrigerende combinatie van nuchter boerenverstand met altijd een schalkse knipoog naar de fantasie: dit tekent de ziel van de regio. Als bijzondere twist in deze opera hoor je niet alleen het Algemeen Nederlands, maar ook de unieke dialecten die Oost-Nederland rijk is: het Zuid-Gelders, Sallands en Achterhooks.

“Eigenzinnig, trots en soms wat tegendraads. Nuchtere gasten met droge humor. Een beetje stug maar altijd gastvrij. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar we doen dingen graag op onze eigen manier, in ons eigen tempo. We laten ons niet opjagen. Want wij weten dat tijd ons kostbaarste bezit is.”

Componist en librettist: Irene Hoogveld

Kostuumontwerp: Martinus Johannes

Irene: Ik ben een echte Oost-Nederlandse. Hoewel ik veel heb rondgereisd heb ik heb roots in de Betuwe,  Liemers, Achterhoek, Twente én Salland. En elke regio heeft zijn eigen charme, historie, gebruiken én taal. Deze eigenzinnige dialecten hebben mij altijd bekoord en in verwarring gebracht; ik heb het zelf nooit gesproken maar wel altijd horen praten door klasgenoten, marktkoopmannen of familieleden. Ik wil met deze voorstelling een ode brengen. Ik belicht gewone mensen door de geschiedenis in te duiken, meer te weten te komen over mijn eigen geboortegrond en de soms vergeten rijkdommen te delen met mijn publiek. Zo wordt het gewone weer ongewoon: normaal én gek genoeg!