Dit is Emma

De mini-opera genaamd Dit is Emma draait om de Nederlandse koningin Emma. Zij groeide op met de verwachting een vorstelijke vrouw te worden, gehoorzaam naast haar man. Zij wist niet wat er op haar pad zou komen…

Emma groeide, als Duitse adelsdochter en vrouw van de 40 jaar oudere Koning Willem III, uit tot hoedster van de Nederlandse monarchie. Zo bestierde zij Nederland acht jaar lang, terwijl ondertussen haar dochter Wilhelmina klaar werd gestoomd voor haar lotsbestemming. Deze mini-opera vertelt een verhaal over de kracht van haar liefde, plicht en opoffering. Deze voorstelling is nog de meest ‘klassieke’ opera van de drie voorstellingen binnen EER(S)T DE DAME. Ik zing de rollen van Emma, Wilhelmina, Willem III en Emma’s persoonlijke hofdame Henriette van de Poll. Er was veel historisch onderzoek nodig om het verhaal tot een authentiek document te maken. Zo maakte ik onder andere gebruik van oud beeldmateriaal, quotes uit speeches en brieven en verwerkte deze in het libretto.

De eerste try-out vond plaats in Huize Benvenuto, in Loo (Gld). De reacties waren zeer lovend; het publiek was vooral verrast door de intensiteit en directheid van de muziekvorm. De premiere van Dit is Emma vond plaats op 29 augustus 2021, tijdens het Uitgast Festival in Natuurpark Lelystad.

Componist – Anne-Maartje Lemereis

Librettist – Irene Hoogveld

Kostuumontwerp – Martinus Johannes

Als klassiek zangeres kruip ik regelmatig in de rol van adellijke personen: van Russische tsarinnen, Engelse koninginnen tot Chinese keizerinnen. Maar ik realiseerde me dat ik de geschiedenis van mijn eigen Nederland eigenlijk amper tegenkom in mijn werk. Daarnaast is opera niet alleen entertainment; het biedt ook een inkijk in de grotere thema’s des levens. Zo ontstond de behoefte om het verhaal te vertellen van Emma van Waldeck-Pyrmont in mijn monodrama Dit is Emma.

“Emma: van lokale adelsdochter
tot Koningin der Nederlanden en Regentes”